نام کاتب: علی بن ابراهیم بن معلی
تاریخ کتابت: یکشنبه 18 ذو الحجۀ 736هـ
شمار برگها: 262 برگ
معرّفی نسخه: این نسخۀ کامل است و کهنترین، نفیسترین و سالمترین دستنویس شناختهشده از احتجاج است. نسخه از کراسههای دهبرگی تشکیل شده و کراسهشمار به خط قدیم در برخی برگها دیده میشود. کراسههایی از اوایل و اواسط نسخه افتاده بوده که بعدها با قلمی متأخر بازنویسی شدهاست. نسخه تصحیح و مقابله شده و علامت تصحیح و مقابله در کنار برخی برگها دیده میشود. نسخه همچنین مضبوط است و اعرابها تا آنجا که دیدهشد سالم است.
این نسخه از احتجاج و خطبۀ فدکیه: خطبۀ فدکیه در این دستنویس در صفحۀ 121 تا 130 قرار دارد.
معرّفی کتاب: کتاب الاحتجاج اثری است شامل روایات احتجاجی از حضرات معصومین علیهم السلام و شماری از عالمان امامی، عمدتاً در موضوعات اعتقادی، با حذف اسانید روایات. طبرسی علت نقلنکردن اسانید روایات را اجماع بر آنها، موافقت آنها با عقل و اشتهار آنها در کتب موافقان و مخالفان برمیشمرد. او تنها یک استثناء قائل شدهاست و آن تفسیر منسوب به امام حسن عسکری علیه السلام است؛ چرا که محتویات این تفسیر، بهرغم آنکه از نظر محتوا مانند منابع دیگر است، اما شهرت آن همچون دیگر منابع نیست.
احتجاج با فصلی دربارۀ آیاتی از کتاب خدا که فرمان به احتجاج و جدال نیکو دادهاست و نیز روایاتی در شأن و فضل آن دسته از عالمان دین که به مجادله نیکو میپردازند شروع میشود. سپس در طی فصولی احتجاجات حضرات معصومین علیهم السلام با دیگران، و در آخر چند احتجاج از شیخ مفید، سیّد مرتضی و سیّد رضی ذکر میشود.
محل نگهداری نسخه: اردکان، کتابخانۀ امام صادق علیه السلام ، ش 177
نگارنده: احمدرضا رحیمی ریسه